Tolmačenje

Spletna stran za študente tolmačenja

POLZ
ŽIVALI V VRAŽAH

Polž se pojavlja in izginja, zato je povsod lunarni simbol, znamenje prerajanja. Njegova hišica je zaradi oblike naravni simbol za labirint, spiralo in podzemsko jamo. Ker se pojavi iz hišice, simbolizira rojstvo ali pa predstavlja zoro, ki se prikaže iz votline teme.

Pomeni pa tudi plodnost in je kakor školjka seksualni simbol. Gre za analogijo z vulvo, materijo, gibanjem, slino. Ker je polževa hišica spiralne oblike, označuje tudi stalnost v gibanju. Pri Aztekih je polž simboliziral spočetje, nosečnost in porod, podobno kakor še marsikje  drugod. V egipčanskih hieroglifih je bila spirala prikazana s polžem; prikazovala je razvoj življenja. Polža najdemo na majevskih stelah, mehiški mesečev bog Tecciztecatl pa je upodobljen tako, da ga obkroža polžja hiška. Kot simbol prerajanja se pojavlja upodobljen na glavah azteških bogov. Indijanci Zuni v ZDA imajo svoj polžev klan. Polž je seveda večen počasnež, zaznamuje pa tudi pohotnost. Zato pomeni v krščanstvu lenobo, malomarnost in greh, ker se hrani na blatu in mulju, poleg tega pa je še škodljivec. Nekdaj so verjeli, da  polž na svoji poti izgine, se »raztali«, o čemur naj bi pričala sled, ki ostane za njim. Na to namiguje že Knjiga psalmov (Ps 57,9).


Polž v Evropi  pogosto prinaša srečo, ki je še posebej velika za tistega, ki mu uspe prijeti polža za roge in ga zalučati čez levo ramo. Uspeh je zagotovljen, če ima pri tem na sebi narobe obrnjeno suknjo. Svoj delež ima polž v ljubezenskem vedeževanju. Kdor bi rad odkril inicialke imena svoje bodoče ljubezni, naj polža, najbolje na praznik vseh svetih, položi na krožnik ali na pepel na ognjišču ali v peči in ga tam pusti čez noč. Zjutraj bo lahko iz polžjih sledov razbral omenjene začetnice.


Slabo znamenje pa je, kadar polž prileze v hišo ali kadar  se črni lazar znajde na poti, po kateri greš.  V angleškem Cornwallu so se tega bali zlasti rudarji, ki so polžu, da bi ga »pomirili«, dali delček svojega kosila. V Devonu črni lazar napoveduje črne oblake in dež. Seveda pa jih ni težko srečati po dežju. Polž, ki je  nosil zemljo, naj bi napovedoval dež, tisti, ki je nosil zelen list, pa lepo vreme. Če si polža potegnil iz vode in ga položil na hrbtno stran na dlan, na levo in desno ob njem pa nasul nekaj zemlje, naj bi to preprečevalo točo.
 
Polži  so imeli posebno vlogo v ljudski medicini. Verjeli so, da vse rane in poškodbe ozdravi olje, pridobljeno iz velikih črnih polžev; nabrati jih je treba maja v jutranji rosi in jih dati v stekleno posodo. Kdor bi polže ščipal za rogove ali jih kako drugače mučil, je lahko pričakoval, da bo zbolel. S polžjo slino so ponekod preprečevali kašelj, požirali  surove polže zoper bronhitis in se z njimi drgnili po bradavicah, potem pa polža kruto nasadili na trn. Angleški zdravniki  so v 17. stoletju priporočali pacientom s slabim sluhom, naj prebodejo polža in si v uho nakapljajo njegov telesni sok. Stoletja so polže uporabljali tudi za razne obkladke in pomade za oči.

 

Besedilo: Damjan J. Ovsec, fotografija: Shutterstock

 

http://www.gea-on.net/images/zanimivosti.gif

Ponekod so trdno verjeli, da se bodo ob zid vrženi polži kmalu spremenili v denar.

Pri Aztekih je polž simboliziral spočetje, nosečnost in porod.